Kineski novinar osuđen na 15 godina zatvora zbog kritike vlasti i partije

Comments Off on Kineski novinar osuđen na 15 godina zatvora zbog kritike vlasti i partije

Originally published by Vijesti on May 1, 2020

Čen i nekoliko njegovih članova porodice uhapšeni su u ljeto 2018. godine, odmah po emitovanju na njegovom sajtu nekoliko tekstova u kojima su lokalni zvaničnici optuženi za korupciju

Kineski novinar i bloger Čen Đeren, koji je prema pravosuđu kritikovao Komunističku partiju na vlasti i vladu, osuđen je na 15 godina zatvora, saopštio je danas kineski sud.

Čen, nekada novinar državnog lista Ženmin žibao, osuđen je na sudu u provinciji Hunan. Optužen je za “djela provokacije, iznude, nezakonite trgovine i korupciju”, naveo je sud i dodao da će pored zatvora morati da plati novčanu kaznu od sedam miliona juana (oko milion eura).

Sud je u presudi naveo da je novinar od 2015. godine na društvenim mrežama prenosio “lažne informacije” kako bi potom ucjenjivio osobe koje su pomenute u tekstovima.

Potom je “napadao i omalovažavao partiju i vladu, sudske organe i njihovo osoblje”, dodao je sud.

Kinesko udruženje za zaštitu ljudskih prava Chinese Human Rights Defenders (CHRD) odmah je reagovalo i zatražilo neposredno oslobađanje novinara.

Udruženje je navelo da su Čen i nekoliko njegovih članova porodice, uhapšeni u ljeto 2018. godine, odmah po emitovanju na njegovom sajtu nekoliko tekstova u kojima su lokalni zvaničnici optuženi za korupciju.

“Teška kazna koju je dobio Čen predstavlja jasno upozorenje za nezavisne blogere, novinare i građane”, naveo je CHRD.

Prema rang listi slobode medija medjunarodnog udruženja Reporteri bez granica (RSF), Kina zauzima 177. mesto od ukupno 180.

Back to Top